Yaşam

Trending:


2023 yılında ölüm sayısı yüzde 4,1 arttı

Ölüm sayısı 2023 yılında yüzde 4,1 artarak 525 bin 814 oldu. Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, yüzde 33,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı.


Jeoloji mühendisinden ’sedef’ ve ’vitiligo’ hastalığına çözüm iddiası

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, 15 yıllık deney ve araştırmalar sonucu "Sedef" ve "Vitiligo" gibi hastalıkların çözümü için krem ürettiğini ileri sürdü.


Aşırı işlenmiş gıdalar, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini arttırıyor: Araştırma

İşlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırmada, hayvan veya bitki bazlı olması fark etmeksizin ultra işlenmiş gıdaların kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm riskini arttırdığı tespit edildi. View on euronews


Uzmanlardan kurbanlık hayvanlardan bulaşabilen hastalıklar konusunda uyarı

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getirirken hayvanlardan insana bulaşabilen hastalıklar konusunda uyarıda bulundu.


Yiyeceklerin beyinde oluşturduğu tepkiyi araştırıyor

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) yürütülen proje ile elde edilecek sonuçlara göre kağıt, çamur yeme gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinin yanı sıra çocukların bazı şeyleri neden yemek istemedikleri araştırılacak.


Uzmanından kurbanda beslenme önerisi: "Sadece et ile beslenmeyin"

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı Kurban Bayramı’nda beslenmenin önemine dikkat çekerek sadece et ile beslenmenin sağlıklı bir yöntem olmadığına ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.


Bugün Sağlık Ocağı açık mı? 15 Haziran Arefe günü sağlık ocakları çalışıyor mu?

Arefe günü sağlık ocakları çalışıyor mu sorusunun yanıtı merak edilliyor. Bu yıl arefe Cumartesi gününe denk geldiğinden yarım gün resmi tatil uygulaması yapılmıyor. Ancak sağlık ocakları bugün çalışıyor mu?


Bir çene ameliyatı bu kadar mı değiştirir! Genç kadının eski ve yeni halinde dağlar kadar fark var

Bir kadın sosyal medyada paylaştığı videode tel tedavisi ve geçirdiği çene ameliyatının öncesi ve sonrasını paylaştı. Çok büyük bir değişim yaşadığını ifade eden genç kadın, bunun hayatındaki farklılıklarını anlattı.


Hücre yenilenmesini sağlayan gençlik iksiri

Hücre yenilenmesini sağlayan gençlik iksiri "Gençlik iksiri" olarak tanımlanan ozon, günümüzde kronik hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. On yıl önce sadece maddi durumu iyi olan kişilerin ulaşabildiği "ozon terapi" artık yaygınlaşmış durumda. Uzmanların hiçbir yan etkisi olmadığını söyledikleri ozon, tıp alanında özel jeneratörlerde saf oks...


Sivas’ta uyku laboratuvarı açıldı

Sivas Numune Hastanesi’nde uyku laboratuvarı açıldı.


Kurban etlerini tüketirken dikkat

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Merve Karakuş, Kurban Bayramında kesilecek kurban etinin saklanması, tüketilmesi ve beslenme hakkında önemli bilgiler paylaştı.


İnsan beyni sanılandan 10 kat daha fazla bilgi tutulabiliyor

Yaşlanma ve hastalıklarla birlikte hafıza kaybının daha iyi anlaşılmasına yol açan yeni bir araştırmaya göre, insan beyni daha önce düşünülenden 10 kat daha fazla bilgi depolama kapasitesine sahip olabilir.


Dermatologlar sırlarını paylaştı: ‘Ürün pahalı olsa da iyi gelmeyebilir’

Sağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.


Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin"

Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi.


Sağlık Bakanı Koca uyardı: Bayramda et tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Kurban etini bir gün dinlendirdikten sonra tüketmek sağlık için daha faydalıdır. Etin yanında sebze, salata, yoğurt, tam taneli ürünleri ihmal etmezsek dengeli beslenmeyi sağlamış oluruz.' ifadelerini kullandı.


Saç boyalarındaki tehlike: Prof. Dr. Osman Müftüoğlu uyardı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında saç boyaları konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Müftüoğlu, ''Boyatma sıklığı arttıkça seçilen renk doğal saç renklerinden uzaklaştıkça ve boyanın içeriğindeki kimyasal yoğunlaştıkça kanser riski artıyor'' dedi.


Sağlık Bakanı'ndan kurban etiyle ilgili kalp ve kolesterol hastalarına kritik uyarı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kurban etinin 1 gün dinlendirildikten sonra tüketilmesini önererek "Yüksek kolesterolü olan ve kalp hastalığı riski taşıyanların kırmızı et tüketimini haftada iki günle sınırlandırması ve sakatat tüketiminden kaçınması önemlidir." açıklamasında bulundu.


Kurban Bayramı’nda ‘kene’ riski artıyor

Kurban kesimi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hayvanlarda bulunan kenelerden insanlara KKKA (Kırım Kongo kanamalı ateşi), riketsiya, tularemi, lyme hastalığı, kist hidatik, şarbon ve çeşitli bakteriyel hastalıkların bulaşabildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Kurban Bayramı dönemlerinde hayvanlarla temasın ve kesimin artması, bu tür hastalıkların yayılma riskini artırmaktadır”...


Yerlikaya’nın bipolar gafı

Gerekli hallerde “bipolar” yazmak yerine “psikolojik rahatsızlık” demekle yetinilebilir; bipolar hastalarını damgalayarak yeni bir düşman yaratmayalım


Uzmanı uyardı: Ciltteki güneş hasarı, deri kanserini tetikleyebilir

Hava sıcaklarının artmasıyla güneş ışınları bireyler için risk oluştururken, Dermatoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ali Karakuzu, özellikle öğlen saatlerinde dik açıyla gelen güneş ışınlarından sakınmak gerektiğini ve güneş hasarıyla birlikte deri kanseri gelişiminin de olabileceği uyarısında bulundu. Karakuzu, ortalama 3 saatte bir de güneş koruyucularının yenilenmesi gerektiğini vurguladı.


3 aydan uzun süren ağrı depresyona götürüyor! Aman dikkat

3 aydan uzun süren ağrının kronik ağrı sendromu olabileceğini belirten Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kronik ağrıda sadece ağrı yoktur. İyileşme adına umudunu kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve dayanma gücü tükenmiş, ağrı hakkında kendine has tecrübeler edinmiş kısaca duygusal, psikolojik, fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmiş bir hasta vardır artık. Bu nedenle ağrı tedavisinin etkili ve başarılı olması için daha karmaşık bir program şeklinde...


KKKA farkındalık eğitimi verildi

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevin İnce tarafından “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” farkındalık eğitimi verildi.


Dünyanın ağırlığı ne kadar?

500 Neden, Nasıl? Gerekli Bilgiler Ansiklopedisi çocukların eğlenerek bilgi edinecekleri türden bir kitap.


Avrupa İlaç Kurumu'ndan ‘metamizol’ içeren ağrı kesicilere inceleme

Avrupa İlaç Kurumu metamizol içeren ağrı kesicilerin inceleme altına alındığını, inceleme sonucunda bu ilaçlara yönelik tavsiyelerin paylaşılacağını duyurdu.


36 bedene hiç bu kadar yakın olmadınız! 3 litre su ve posalı besinler...

Yaz mevsiminde yağlar daha hızlı yakılıyor. Ara öğünler tüketmek, sağlıklı yağlara sofrada yer vermek ve egzersiz yapmak kilo vermeyi sağlıyor. İşte adım adım incelmenin formülleri...


Depresyonu tetikliyor! Basit bir ağrı demeyin

3 aydan uzun süren ağrının kronik ağrı sendromu olabileceğini belirten Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kronik ağrıda sadece ağrı yoktur. İyileşme adına umudunu kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve dayanma gücü tükenmiş, ağrı hakkında kendine has tecrübeler edinmiş kısaca duygusal, psikolojik, fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmiş bir hasta vardır artık. Bu nedenle ağrı tedavisinin etkili ve başarılı olması için daha karmaşık bir program şeklinde...


Karaciğer yetmezliği yaşayan bebek, teyzesinden yapılan nakille sağlığına kavuştu

Karaciğer yetmezliği yaşayan bebek, teyzesinden yapılan nakille sağlığına kavuştu İkiz bebekleri olacağını öğrenen Nazlıcan (30) ve Uğur Admışın (31) sevinci, gebeliğin 28. haftasında yapılan rutin muayenede hüzne dönüştü. Çift, ikizlerden erkek bebeğin safra yollarında sorun olduğunu öğrendi. Nazlıcan Admış, 5 Haziran 2023te oğlu Eren Aslan ile kı...


Telefonla tuvalete girenler yandı! Bağırsakları kitliyor, uzmanı açıkladı

Hemoroid ve bağırsak problemlerinin yaşanma sıklığı günden güne artıyor. Akşam'dan Sena Parlar'a açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Celalettin Haksal, hareketsiz yaşamın hemoroidi tetiklediğini vurguladı. Peki hemoroide yakalanma riski en fazla olan grup hangisi? Bağırsaklar ikinci beynimiz mi? İşte bağırsak sağlığı hakkında tüm merak edilenler ve cevapları


Karnı ağrıyan çocuğun midesinden saç, diş ve kemiklerle dolu 3 kiloluk tümör çıkarıldı

T24 Dış Haberler Karın ağrısı şikayetiyle Dominik Cumhuriyeti'ndeki Centro Medico Cabarete Hastanesi'ne başvuran 12 yaşındaki Ruby-Mae'nin midesinden içi saç, diş ve kemiklerle dolu 3 kiloluk tümör çıkarıldı. Kızının şişmiş karnından dolayı, ilk başta annenin küçük kızının hamile olabileceğinden korktuğu ifade edildi. Yapılan taramada, Ruby-Mae'nin...


Sürekli stresli olduğunuzda vücudunuza neler olur?

Stres insan vücudunda birçok farklı soruna neden olan kortizol salgılanmasına neden olur.


Uzmanından kronik rahatsızlığı olanlara bayram ziyaretlerini serinlikte yapmaları önerisi

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kronik hastalığı olanlara Kurban Bayramı'nda ziyaretlerini serinliğin yaşandığı saatlere göre programlamaları tavsiyesinde bulundu.


Kavurucu sıcaklarda kalbin iş yükü ve kalp kriz riski artar

Yaz aylarında havanın ısınmasının damarlarda genişlemeye, sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına, kalbin iş yükünün ve kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasına neden olabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Mete, bu sebeple risk grubunda olan kişilerin kalp krizi geçirme oranının da arttığını söyledi.


Eti sağlıklı tüketmek için "Kızartmayın, kavurmayın" uyarısı

Kurban Bayramı'nda fazla tüketilen kırmızı etin sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Merve Sena Nazlı, etin kızartma ya da kavurma yerine ızgara, mangal veya haşlama olarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.


Enfeksiyon hastalıkları uzmanından 'KKKA' uyarısı

Tunceli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Meral Gülbenat Şimşek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Şimşek, kene yapışması durumunda yapıl ası gerekenler ile alınabilecek tedbirler hakkında uyarılarda bulundu.


Uzmanı bayram öncesi uyardı: Sık et tüketimi kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, kurban bayramında et tüketiminin normal günlerin çok üzerine çıktığını belirterek dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı


DSÖ'den Meksika’daki kuş gribi vakası ile ilgili açıklama

DSÖ, Meksika’da daha önce kuş gribinden öldüğü açıklanan kişinin diğer hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiğini duyurdu.


Özellikle 5 yaş altı risk altında! Çocukları güneşten korumak için 6 önemli kural

Parklarda, kumsalda veya çayır ve çimenlerde… Çocuklar yaz aylarında genellikle açık havada fazla zaman geçirmeleri nedeniyle güneş ışınlarına daha yoğun maruz kalıyorlar. Güneş ışınları her ne kadar D vitamini için önemli olsa da, ozon tabakasında oluşan delinmeler ve incelmeler ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, ebeveynlerin güneşin zararlı ışınlarına karşı almaları gereken önlemleri anlattı.


Fedakar anne hasta oğlunun tedavi masrafları için minibüste köfte satıyor

Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan Sultan Ciniviz, 24 yaşındaki kronik hastalığı olan oğlunun tedavi masraflarını karşılamak için büyük bir fedakarlık örneği sergiliyor. Ciniviz, evin geçimini sağlamak ve oğlunun sağlık giderlerini karşılayabilmek için minibüste köfte satarak para biriktiriyor.


Bebek ve 5 yaş altı çocuk ölüm hızlarında dikkat çeken artış

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı


Gözlük ve kontakt lensten sıkılanlara kalıcı çözüm

“Gözde kırma kusurları” diye adlandırılan görme sorunlarının tedavisinde kullanılan lazer ‘excimer lazer’dir.


Kanserle mücadele eden Kate Middleton, aylar sonra halkın karşısına çıktı

Aylardır kanser tedavisi gören Kate Midleton, Kral Charles'in doğum günü kutlamasında halkın karşısına çıktı.


Kurbanlıklarda ‘kist hidatik’ uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hayvandan insana geçip, ölüme kadar götürebilen parazit ‘kist hidatik’ hastalığına ilişkin uyarıda bulundu, özellikle Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvanlarda kistli sakatatların tüketilmemesi ve diğer hayvanlara verilmemesi gerektiğini belirtti. Özlü, “Hastalığının önlenebilmesi için kurbanlıkların kist bulunan karaciğer, akciğer gibi sakatatlarının kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemelidir”...


İngiltere’den tedavi olmak için Türkiye’ye geldi

İngiltere’de tedavi görmek amacıyla gittiği hastanede gerekli hizmet ve ilgiyi alamadığını ifade eden M. A. (66), Türkiye’ye gelerek tedavi olmaya başladı.


Hayvan dışkısında bulunan parazitler insanları tehdit ediyor

Hayvan dışkılarında bulunan parazitler ile bulaşan ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen “Kist hidatik” hastalığına yakalanan anne ve kızı, Bursa Şehir Hastanesi’nde şifa buldu.


Uzmanı açıkladı: Kurban Bayramı’nı hem sağlıklı hem de lezzetli bir şekilde geçirmek mümkün

Kurban Bayramı, geleneksel yemeklerin ve özellikle kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu özel bir dönemdir. Bu dönemde sağlıklı kalmak için beslenme alışkanlıklarına ufak müdahalelerde bulunmak gerekebilir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Dengeli beslenmeye dikkat ederek, Kurban Bayramı'nı hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz” dedi.


Kan sadece acil değil, sürekli bir ihtiyaç

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kan Merkezi Sorumlusu ve İç Hastalıkları AD. Hematoloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Neslihan Mandacı Şanlı, “14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü” dolayısıyla açıklamada, “Dünyada her yıl yüzlerce kişi, kaza sonrası veya bazı hastalıkların sonucunda kan kaybına bağlı hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların önüne geçmenin tek yolu düzenli kan bağışıdır” diye konuştu.


Bu yiyecekler terletiyor! Mantar enfeksiyonu vücuda yerleşiyor

Bazı yiyecekler terlemeyi artırabilir ve sıcak havalarda sizi çok daha zor duruma sokabilir. Peki bu yiyecekler hangileri? Detaylar haberimizde.


Bayramda kalp hastaları, risk altında

Hava sıcaklığı ve nemin arttığı yaz günleri, kalp damar hastalığı olan kişilerde sağlık risklerine yol açabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü kişileri uyaran Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, “Aşırı sıcak; ani tansiyon düşmelerine, kalp krizi riskinde artışa, kalp yetmezliği hastalarında yetmezlik belirtilerinin kötüleşmesine yol açabilir. Bayramda beslenme ve ilaç alım düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle kalp damar hastaları çok dikkatli olmalı” dedi.


Yaz aylarında çocuklarda havuz kullanımına dikkat edilmeli

Çocukların havuz kullanımı konusunda bazı önemli hususlara dikkat etmeleri gerektiğini belirten, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Eroğlu, “Ebeveynler olarak çocukların yaşına göre havuz kullanımı önerileri ve hijyen kurallarına uyulmasına dikkat etmeli, havuz temizliğinin titizlikle yapılıp, güvenlik önlemlerinin standartlara göre alındığından da emin olmalıyız” dedi.


Süheyla Buyrukçu Bronzlaşırken cilt sağlığınızdan olmayın

Yaz mevsiminin o muhteşem enerjisini yaşadığımız bugünlerde birçok kişi solgun ten renginden kurtulmak için güneşle buluşmaya çoktan başladı. Ancak dikkat! Çünkü tatilden bronz bir tenle dönme hedefiniz, sizi cilt lekeleri, kırışıklık oluşumun artması ve en önemlisi de cilt kanseri gibi ciddi sorunlara karşı savunmasız bırakıyor. Bu nedenle cildinize zarar vermeden bronzlaşabilmek için bazı önlemler almanız şart.