CILT KANSERINDE KIşIYE öZEL TEDAVI! MELANOMA MRNA DARBESI

Cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı geliştirilen ilk ‘kişiselleştirilmiş mRNA aşısı' İngiltere'de Steve Young'da denendi. Aşı akciğer, mesane ve böbrek tümörleri gibi diğer kanserlerin tedavisi için de denenecek.

METASTAS YAPMASI BEKLENMİYOR

En tehlikeli cilt kanseri olan melanoma karşı ilk kişiselleştirilmiş aşı, İngiltere'de müzik öğretmeni Steve Young'da (52) test edildi. Geçen yıl ağustos ayında kafa derisindeki melanomu çıkarmak için ameliyat olan Young'a uygulanan aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Moderna ve Merck Sharp and Dohme tarafından üretilen aşı, rutin kullanıma sunulmadı.

ÜÇ KANSERDE DAHA DENENİYOR

Aşı, hastanın kendi tümörünün genetik yapısına uyumlu şekilde oluşturuluyor. Vücuda yalnızca bu kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretmesi için talimat veriyor. Araştırmacı Dr. Heather Shaw, aşının akciğer, mesane ve böbrek tümörleri gibi diğer kanserlerde de test edildiğini söyledi. Bazı ülkelerde de daha fazla kanıt toplamak için hastalar üzerinde denemeler yapılıyor.

Aşı, mevcut Kovid aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanıyor ve son aşama Faz 3 denemelerinde test ediliyor.

Londra'da tedavi gören Young, 'Gerçekten çok heyecanlıyım. Kanseri durdurmak için en iyi şansım bu' dedi.

YENİ BENLERE DİKKAT EDİN!

Uzmanlar, vücutta yeni bir anormal ben, büyüyen veya değişen mevcut ben oluşursa doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

2024-04-27T08:38:00Z dg43tfdfdgfd