DONMUş BEYINLE öLüMSüZ HAYAT! 1 MILYON TL YETIYOR

Mevcut yöntemlerle beyin hücreleri dondurulduğunda buz kristalleri oluşabiliyor. Bunun nedeni, beyin hücrelerinin yüzde 80’inin sudan oluşması. Kristalleşme, dondurulan hassas beyin hücrelerine zarar vererek onları bozup, çözüldüklerinde kullanılmaz hale getirebiliyor. Süngerimsi yapıya sahip beynin dondurulmasının ona zarar vermesi ve çözüldüğünde kullanılamaması bilim dünyası için büyük bir zorluk. Bu nedenle Harvard Üniversitesi mezunu bir nörolog olan ve Çin, Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Zhicheng Shao bir çalışma yaptı.

Dört kimyasal

Shao, beyin hücrelerini donarken hasar görmekten koruyan MEDY adlı bir kimyasal karışım geliştirdi. Bu karışım sayesinde dondurulmuş beyin dokusu hasar görmeden korunmakla kalmadı, aynı zamanda normal fonksiyonuna kavuşarak hayata döndü, yani çözülebildi. Metilselüloz, etilen glikol, dimetil sülfoksit ve Y-27632 adlı biyokimyasal bileşenlerden oluşan MEDY’nin beyin dokusunu herhangi bir zarar vermeden dondurup çözmeye olanak verdiği bildirildi. Prof. Shao, bu çalışmasının yeni ilaç ve tedavi yöntemlerini geliştirilmesine destek olacağını belirtirken öldükten sonra dirilmek için kendini dondurtanlara da umut verdi.

Bir milyona donabilirsin

Bu alanda çalışan ABD’li firmalar, öldükten sonra dondurulup, istedikleri tarihte canlanmak isteyen insanlarla anlaşma yapıyor. Dondurma işlemine “kriyojeni” deniliyor. Michigan merkezli “Cryonics Lab” şirketinde bir ölüyü dondurmak 28 bin dolardan (902 bin TL) başlıyor. Müşterileri 2006’dan bu yana üç kattan fazla artan şirketin deposunda öldükten sonra dondurulmuş 2 bine yakın insan olduğu iddia edildi. Öldükten sonra donmakisteyenlerin hayali, ileride çözülerek sağlıklı ve hatta genç bir şekilde hayata dönmek. Mümkün mü? Zaman gösterecek.

Süper zengin müşteriler

ABD’de süper zenginlerin beyinlerinin 200 yıl sonra yeniden doğma vaadiyle 80 bin sterlin ( 3.2 milyon TL) karşılığında dondurulduğu iddia edildi. Arizona’daki kriyojeni şirketi Alcor’un öldükten sonra dondurulmaları için anlaşma yapmış bin müşterisi olduğu, bazılarının 200 bin sterlinden fazla (8.1 milyon TL) ödeme yaptığı belirtildi. Müşteriler arasındaki bir iş insanı gelecekte beynini sağlam bir vücuda koyduktan sonra yepyeni bir hayat yaşayacağına inanıyor. Alcor’un deposunda 149 dondurulmuş ölü bulunduğu, bunlar arasında en genç kişinin henüz 2 yaşındayken ölen Taylandlı Matheryn Naovaratpong olduğu ifade edildi.

2024-05-17T04:02:49Z dg43tfdfdgfd