GEBELERIN KABUSU HIPERTANSIYON! ERKEN DOğUM VE öLüM RISKINI ARTıRıYOR

İsveçli bilim insanlarının yaptığı araştırmada; hamilelikte yüksek tansiyona bağlı erken doğumların, kadınlarda erken ölüm riskini artırdığı ortaya çıktı.

SOLUNUM BOZUKLUĞU OLUYOR

İsveç'te yapılan araştırmada; hamilelikte yüksek tansiyona bağlı yaşanan erken doğum, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi herhangi bir olumsuz gebelik sonucu yaşayan kadınların onlarca yıl sonra bile ölüm risklerinde artış olduğu görüldü. 2 milyondan fazla kadının dahil edildiği çalışmada; çoklu olumsuz gebelik sonuçları yaşayan kadınlardaki riskte ise daha fazla artış görüldü. Bu kadınlarda kardiyovasküler ve solunum bozuklukları ile diyabet de dahil olmak üzere birçok ölüm nedeni belirlendi.

KANSER RİSKİ GÖRÜLMEDİ

Çalışmalarda hipertansiyon riski 14 yıl sonra ortalama 3.7 kat, iskemik kalp hastalığı riski 11.7 yıl sonra 2.16 kat, inme riski 10.4 yıl sonra 1.81 kat arttı. Preeklampsiden sonra kanser riskinde bir değişiklik meydana gelmedi. Medicana Konya Hastanesi'nden Prof. Dr. Sibel Özler, gebelik öncesi hipertansiyonu olan kadınların %10'unda gebelik zehirlenmesi yaşandığını, bu hastaların %1-2'sinin hayatlarının bir döneminde hipertansif krize maruz kaldığını belirtti.

Prof. Dr. Sibel Özler, uzun dönemde preeklampsi geçiren annelerin çocuklarda ise dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu ve diyabetik ilaç kullanımında artış gözlemlendiğini belirtti.

2024-05-04T18:52:18Z dg43tfdfdgfd