Yaşam

Trending:


Bir tutamı astım spreylerini solluyor! Nefes ve ciğer açan bitki, rahatlatıyor

Astım hastalığı sık sık nefes darlığı yaşarlar. Akciğerlerdeki bariyeri kaldıran ve solunumu güçlendiren bitkisel tedavi yollarının başında buhur otu geliyor. İşte detaylar...


İnsanlar neden kimse yokken bile izlendiklerini hissediyor?

İnsanların kimse yokken bile birinin onu izlediğinden şüphelenmesinin altında zararlı medyaya maruz kalmak ve psikolojik sorunlar yatabiliyor.


Rize'de KOAH'ın yeni mutasyonu görüldü: Q0 RİZE

Astım şikayetiyle tedaviye alınan kadın hastaya Doç. Dr. Dilek Karadoğan tarafından yapılan tetkiklerde, 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) ait farklı mutasyon fark edildi. Hastadan alınıp özel tıp laboratuvarında incelenmesi için yurt dışına gönderilen bazı numune ve tahlillerde, KOAH'a ait yeni mutasyonunun varlığı tespit edildi. Yeni mutasyona 'Q0 RİZE' adını veren Doç. Dr. Karadoğan'ın genetik çalışması, tıp dergisinde de yayımlandı.


SGK bedeli ödenen ilaçlar listesine 47 ilaç daha eklendi

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bedeli ödenen ilaçlar listesine 8'i yenilikçi kanser ilacı olmak üzere 47 ilaç daha eklendi. Yapılan değişiklikle, meme kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri, Dirençli Akut Myeloid Lösemi (AML), Kronik Lenfositik Lösemi (KLL), Multiple Myelom (MM) tedavilerinde kullanılan yenilikçi ilaçlara erişim sağlandı.


'Çığır açıcı' yöntem: Bir çocuk Gen tedavisi ile cihazsız duymaya başladı

İngiltere'de yaşayan duyma engelli bir kız çocuğu, çığır açıcı nitelikte bir gen tedavisi ile işitme cihazı olmadan duymaya başladı.


Yemeğin yanında çiğ yiyince asıl faydasını alıyoruz! İç organları yıkayıp temizliyor

Genellikle sulu yemek yaparken mutlaka tencereye eklenen soğan, pişirilerek tüketilir. Salata haricinde ise çiğ tüketime alışkın olduğumuz söylenemez. Ancak büyüklerden gelen alışkanlıklardan biri ise yemeğin yanında tüketilen çiğ soğandır. Bakın büyüklerin sofrasından eksik olmayan çiğ soğan iç organları nasıl etkiliyormuş.


Tansiyonun nedeni yüzde 90 bilinmez

Prof. Dr. Atmaca, "Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, ancak yüzde 10 nedeni sekonder hipertansiyon olarak adlandırılan böbrek üstü bezi hipertansiyonuna yani hormonal hipertansiyona bağlı gelişir. Böbrek üstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanması söz konusu olduğu hastalarda böbrek üstü bezi ...


İnsanlar ölmeden önce ne görüyor? ABD'li doktor araştırdı...

ABD’li doktor Christopher Kerr, kariyerini tamamen değiştiren bir olayın ardından ölmek üzere olan insanların tecrübelerini araştırmaya başladı. Kerr’in yaptığı araştırmalara göre insanların yüzde 88’i bu tecrübelerden en az birini yaşamış...


Bu besinler birlikte tüketilince ecza deposu oluyor! Emilim yüzde 100 sağlanıyor

Her besin içerisindeki vitamini çıkarması için bazı besinlerle beraber tüketilmelidir. Peki ıspanak yoğurtla mı tüketilmeli meyve ile mi? İşte detaylar...


Hayvan sağlığına dikkat çeken dijital sergi

2021 yılında Siemens Healthineers Türkiye tarafından hayata geçirilen, ‘Algoritmalar ve Bitkiler’ adlı serginin ardından bu kez de ‘Algoritmalar ve Hayvanlar’ adlı sergi çevrimiçi ziyarete açıldı. Sergide hayvan sağlığında tıbbi görüntülemenin önemine dikkat çekmek için farklı türde hayvanların tanı amacıyla çekilmiş MR ve bilgisayarlı tomografi görüntüleri sanatsal bir yorumla yer alıyor.


Sağlıklı yaşam yürüyüşünde anneler unutulmadı

İzmit Belediyesinin geleneksel sağlıklı yaşam yürüyüşü organizasyonu bu sefer Anneler Günü çerçevesinde gerçekleşti.


Her biri mucize etkisi gösteriyor! Raflarda gördüğünüz ilaç gibi gıdalar

Günümüzde hemen her hastalıkla mücadele etmek için çeşitli dozlarda onlarca ilaç bulunuyor. Herhangi bir rahatsızlıktan muzdarip olan birçok kişi, hastalıkların etkisini azaltmak için ne gibi besinler tüketmesi veya kullanması gerektiğine odaklanıyor. Ispanak, zerdeçal, sarımsak ve muz; bu ürünler yemek pişirmeyle ilişkilendirilir. Ancak çoğu durumda benzersiz özellikleri, bunların geleneksel ilaçlar kadar iyi çalışmasını sağlar.


Kördüğüm bağırsakları 3 dakikada açıyor! Bu otun yağı mide dostu

Bağırsakları harekete geçiren en önemli doğal besinlerden biri de çörek otudur. Bu bitkisel devanın yağı ise mideyi koruyor. Düzenli çörek otu kullanan kişiler sindirim sorunları yaşamıyor. İşte detaylar...


Diş çürükleri kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Diş çürüklerinin kalp hastalıklarını tetiklediğine dikkat çeken Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Özellikle doğumsal kalp rahatsızlığı olan çocuklar, yetişkinler, kalp kapağı protezi taşıyan hastalar, kalp ameliyatı geçirmiş veya kalp yetmezliği bulunan erişkinlerde diş çürükleri ciddi risk oluşturur. Hastalık baş göstermeden uygulanacak ağız ve diş sağlığı bakımı ile birlikte düzenli diş hekimi kontrolleri ile kalp...


90 dakikada kırmızı halı güzelliği

90 dakikada kırmızı halı güzelliği Cerrahi dışı işlemlere olan ilgi 2024 yılında artarak devam ediyor. Günümüz estetik uygulamalarında yeni yaklaşım tek cihaz ya da tek uygulama yerine kombine tedavilerle daha etkili sonuç alma yönünde. Uzmanlar "tek cihazla gerçekleştirilen uygulamaların sonuna geldiğimiz bir dönemdeyiz. Yüksek beklentilerin karşı...


Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

Baharla beraber değişmeye başlayan gece-gündüz süreleri ve iklim şartları ile beraber vücudumuzun yeni oluşan şartlara uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, ‘bahar yorgunluğu’ olarak tanımlanan bu dönemde yaşanması muhtemel fiziksel ve psikolojik değişimlerle baş edebilmek için yapılabilecekleri anlattı.


Mobil kanser tarama tırı köy köy geziyor

DÜZCE(İHA) –Düzce Sağlık Müdürlüğünü bünyesindeki mobil kanser tarama tırı vatandaşın ayağına kadar giderek tarama yapıyor.


Tek tedavi glütensiz beslenme olan çölyak hastalığında “glüten bulaşımı uyarısı”

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Kocaman, hastalığın tek tedavisinin glütensiz beslenme olduğunu vurgulayarak hastaların ‘glüten bulaşımı’ noktasında dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.


Orkun Ün Birazcık akıl lütfen

Sağlık sorunları nedeniyle tahliye olmuştu Nihal Candan. 36 kiloya düştüğü için hapishanede kalması uygun bulunmamıştı. İşin içinde sağlık var (eğer doğruysa) kimse bir şey diyemez tabii ki.


40 yaş sonrasında göz tansiyonuna dikkat

Kayseri Doktor Öz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi, Göz Hastalıkları Uzmanı ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, 45 yaş üzeri bireylerde sık görülen glokom yani göz tansiyonunun, erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediğini belirtti.


Parkinson hastaları egzersizlerini ASFİM'de yapıyor

Parkinson hastaları egzersizlerini ASFİM'de yapıyor ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), parkinson hastalarına yönelik egzersiz kursu veriyor. Denge, duruş, refleks ve kas kuvvetini artırmaya yönelik, toplu ve lastikli olmak üzere birçok farklı spor hareketi yapan parkinson hastalarının...


Bozuk yumurtalara dikkat: Anlamak için evde uygulanabilecek yöntemler

Bozulmuş yumurtaların tüketilmesi; mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi gıda zehirlenmesi belirtilerine yol açabilir. Bu nedenle yumurtaların taze olup olmadığına bakmak gerekebilir, peki nasıl?


Otomobillerdeki o kimyasallar kanserojen madde yayıyor

Otomobillerdeki o kimyasallar kanserojen madde yayıyor Forbes dergisinin haberine göre, bilim insanları yaptıkları araştırmada, ABDnin 30 eyaletinde 2015-2022 yıllarında üretilen modellerdeki 101 elektrikli, gazlı ve hibrit otomobili inceledi. Bilim insanları, araç içi havanın incelendiği araştırmada, alevlerin yayılmasını engellemesi veya yavaşlat...


Yaşı 100'ü devirenlerin 10 kuralı! Az yemek çok hareket

Uzun ömürlü yaşam sırları merak ediliyor. Sağlık ve uzun bir yaşam için birtakım kurallara dikkat etmeli. Peki 10 maddede sağlıklı yaşam nasıl olur?


Tek hamlelik ağrı kesici! Sarılmak neden iyi geliyor?

Sarılmak ve dokunmanın ağrıları azalttığı saptandı. Sarılmak özellikle yalnızlık hissinin azalmasını sağlıyor. Bu nedenle duygu durumunu destekliyor. İşte sarılmanın anatomisi...


’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusu Atmaca, böbrek üstü bezlerinin yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi.


Çölyak hastalığı farkındalık haftası

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner Çölyak hastalığı farkındalık haftası etkinlikleri kapsamında açıklamada bulundu.


Çölyak hastası kızı ve yeğeni için yaptığı pizzayı aynı rahatsızlığı bulunanlara sunuyor

Düzce'de kızı ve yeğeni çölyak hastası olan pizza ustası Ali Evmen, haftanın belirli günlerinde glütensiz malzemelerle hazırladığı pizzayla aynı rahatsızlığı bulunanların bu lezzeti deneyimleme imkanı sunuyor.


Uyurken dahi kas yaptırıyor! Yumurtadan fazla kalsiyum var, değerini sadece sporcular biliyor

Sporcuların her öğününde bu besin var. Lor peynirinin besin değeri bilinmiyor. Peki kasları kuvvetlendiren lor peynirinin faydaları neler?


Ayak ve bileklerdeki ödemi anında atıyor! 25 dakika bekletin, farkı görün

Bacak ve ayaklardaki şişmeler çoğu zaman can sıkıcı olabilir. Yer yer ayakkabı giymeyi bile zorlaştıran ödemler için tek bir malzeme yeterli olabiliyor.


Şiddetli adet sancısının sebebi adenomyozis olabilir!

Şiddetli adet sancısının sebebi adenomyozis olabilir! Yakın zamana kadar 40-60 yaş grubundaki kadınları etkileyen adenomyozis hastalığı artık genç kızlarda bile görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sinem Ertaş, "Adenomyozis, kadınlarda rahmin iç tabakasında yer alan endometrium dokusunun kas tabakasında yer alması durumu olarak ta...


‘Saman nezlesi’ kapıda! Tedavi edilmezse alerjik poliplere neden oluyor

‘Saman nezlesi’ olarak da bilinen mevsimsel alerjik rinitin, polen dönemlerinde ortaya çıktığını, hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösterdiğini anlatan uzmanlar, antihistaminiklerin semptomları hafiflettiğini söylüyor. Polen zamanları ağaçlar için mart-nisan, çayır polenleri için nisan-haziran ayları, ot polenleri için ise ağustos ve eylül ayları olarak biliniyor. KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, alerjiler hakkında bilgi vererek, tedavisi konusunda değerlendirmede bulundu.


Bu hastalık sinsi ilerliyor, genellikle üçüncü evreye kadar belirti vermiyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, yumurtalık kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olduğunu ifade ederek, genellikle 3 evrede belirti verdiğini, oysa erken evrede yakalanırsa hastanın yaşam sürecinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.


Doğada ki şifa, "Karahandiba"

Karahindiba bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri gün geçtikçe daha fazla araştırılıp ve ilgi çekerken, doğada neredeyse her yerde bulunabilen şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.


Dikkat! Fazla D vitamini zehirleyebilir, kalp ve böbreklerde hasara yol açabilir! D vitamini sentezini azaltan 8 neden

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar D vitamininin vücutta kemik sağlığından enfeksiyon hastalıklarını önlemeye, zihinsel gelişimden kanserde kontrolsüz hücre çoğalmasının azaltılmasına dek sağlığımız üzerinde son derece önemli işlevlere sahip olduğunu gösteriyor. Ancak yaşamsal öneme sahip olmasına rağmen özellikle büyük kentlerde çoğu kişide D vitamini olması gereken seviyeden düşük seyrediyor.


Håndtering av udøde Fragman

Håndtering av udøde Fragman


‘Mikroplastik’ tehlikesi

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, hayatın her aşamasında kullanılan ‘mikroplastiğin’ halk sağlığı sorunu ve en ciddi çevre kirleticisi olduğunu belirterek, “İnsanın üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri olabileceği, otoimmün hastalıklara yol açabileceği ve Alzheimer gibi hastalıkları tetikleyebileceği şeklinde düşünceler mevcut” dedi.


Gelişigüzel değil, hekim kontrolünde kullanılmalı! D vitamininin fazlası da çok zararlı

Bölgelere göre değişmekle birlikte, ülkemizde her 2 kişiden 1’inde D vitamini eksikliği tespit ediliyor. D vitamini eksikliği pek çok ciddi soruna yol açsa da fazla olması da bir o kadar tehlikeli! İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, D vitamini sentezini azaltan 8 nedeni açıkladı.


‘Otomobilimizde zehir soluyoruz’

ABD’deki Duke Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, otomobillerin içindeki havada fazla miktarda zehirli (toksik) alev geciktirici tespit edildi. Olası alevleri engellemek için koltuk köpüğü gibi otomobillerdeki malzemelere eklenen bu kimyasalların sağlık sorunlarına neden olduğu bildirildi. İlginizi Çekebilir Toksikoloji uzmanı Rebecca Hoehn, “Araştırmamız, iç malzemelerin arabalarımızın kabin havasına zararlı kimyasallar saldığını...


Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yanıtladı: Keten tohumundan nasıl faydalanmalıyız?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında keten tohumunun faydalarından bahsetti. Müftüoğlu, Keten tohumu ucuz ve güçlü bir sağlık mucizesi. Ama nedense çoğumuz bu muazzam doğal hazinenin hâlâ farkında değiliz. Oysa o minicik tohumlar tıkabasa bitkisel omega-3 (alfa linolenik asid), sağlık dostu lignanlar (bitkisel östrojen benzeri doğal moleküller) ve vitamin, mineral, posa (sağlıklı lif) ile yüklüler. Bu nedenle bulduğumuz her fırsatta keten tohumundan daha sık ve çok faydalanalım. Peki, nasıl? İşte size kısa bir yol haritası...'' dedi.


Kalp ve astım için adım attılar

DÜZCE(İHA) –Gölyaka ilçemizde Kalp Sağlığı Haftası ve Dünya Astım Günü münasebetiyle sağlık çalışanları yürüyüş yaptı ardından açılan stant ile bilgilendirici afiş ve broşür dağıttılar.


Çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner Çölyak hastalığı farkındalık haftası etkinlikleri kapsamında açıklamada bulundu.


Depresyon kaynağı 6 besin! Beyindeki serotonini silip süpürüyor

Dengeli ve sağlıklı beslenmek ruh sağlığını etkiler. Depresyonla bağlantılı olduğu ortaya çıkan birtakım besinler mutsuz ediyor. İşte detaylar...


Yumurtalık kanseri, ölüme yol açan kanserler arasında 5’inci sırada yer alıyor

Yumurtalık kanserinin ölüme yol açan kanserler arasında 5’inci sırada olduğunu ve ortalama tanı yaşının 64 olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gizem Kaplan “Rutin bir tarama testi olmasa da yıllık kadın doğum muayeneleri, smear takipleri ve hekim kontrolüyle yumurtalık kanserini erken evrede yakalayabiliriz” dedi.


New York Times 70 yaşındaki başkan adayı Kennedy Jr.'ın sağlık sorunlarını haberleştirdi

Habere göre 2012'de şiddetli hafıza kaybı ve zihinsel bulanıklık sorunları yaşayan Kennedy Jr.'ın doktoru, bu sorunlara "beyne girip bir kısmını yedikten sonra ölen bir kurtçuğun neden olabileceğini" söylemiş.


Organ nakli karakteri değiştiriyor mu?

T24 Dış Haberler Dünya çapında bildirilen vakalarda, gerçekleştirilen kalp nakli operasyonunun ardından kişilerde davranış değişiklikleri meydana geldiği belirtildi. İngiltere'de görülen bir vakada, klasik müzikten nefret eden bir kişinin, bir müzisyenin kalbini aldıktan sonra bu müzik türüne karşı bir tutku geliştirdiği söylendi. Başka bir vakada,...


Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor

Online sağlık platformu DoktorTakvimi, araştırma şirketi Twentify iş birliğiyle kadınların düzenli sağlık kontrolüne ilişkin alışkanlıklarını ve bariyerlerini anlamak ve kadınları sağlık kontrolüne teşvik etmenin yollarını tespit etmek üzere kadınların sağlık ihtiyaçlarına odaklanan “Kadın Sağlığı Araştırması”nı gerçekleştirdi. 18-54 yaş arasında A...


Glütensiz her ürün sağlıklı mı? Çölyak ile ilgili sık sorulanlar... Dilara Koçak yazdı

Dünya çapında her 100 kişiden birinin çölyak ile mücadele ettiğini biliyor musunuz? Ancak doğru tanı oranı ise yalnızca yüzde 30, pek çok birey bu hastalığa sahip olduğunu bilmeden yaşamını sürdürüyor. Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu otoimmün gelişen bir hastalık. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, değişen bağırsak mikrobiyotası ve immünolojik faktörler burada...


'Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli'

'Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli' Seza Nur ALPDÜNDAR/İZMİR,(DHA)ÇÖLYAK hastalığında farkındalığın artırılması için her yıl kutlanan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çölyak hastaları için tahta kaşığın...


GOOD

GOOD