‘RUHSAL YARALAR UYUYUNCA GEçIYOR’ DEDI VE UYARDı! ‘SORUNLARLA YüZLEşMEK, DUYGULARı FARK ETMEK VE KABUL ETMEK öNEMLI!

Gün içinde yaşadığınız stres, öfke veya üzüntüyü uyuyarak mı atlatıyorsunuz? Uzmanlar ‘Uyuyunca geçer' demek yerine, hayatınızın kontrolünü elinize almanızı öneriyor. Klinik Psikolog Burcu Amrağ, “Beynimiz, ruhsal yaraları iyileştirmek ve olumsuz deneyimleri işlemek için olağanüstü kapasiteye sahip” diyerek asıl sorunların uyanık olduğumuzda da karşımızda durduğunu hatırlatarak duygusal rahatsızlık hissettiğimizde veya stres altındayken, uyku gibi kaçış stratejileri yerine, daha sağlıklı baş etme yöntemlerine başvurmanın öneminin altını çizdi ve bu yöntemleri sıraladı.

Stresin üstesinden gelmenin en etkili yolu kaçmak değil, başa çıkmaktır. Psikolog Amrağ “sorunlarla yüzleşmek, duyguları fark etmek ve kabul etmek önemlidir” dedi ve 'uyuyunca geçer' kaçışının uzun vadede çözüm olmadığını söyledi.

Uyuyunca geçer mi?

Stresle başa çıkma yöntemi olarak uykunun seçilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Amrağ, ‘Uyuyunca geçer’ ifadesinin aslında doğru bir yaklaşım olsa da sorunlarla başa çıkmanın en etkili yönteminin o sorunlarla yüzleşmek olduğunu söyledi.

Beyninin ruhumuzdaki yaraları ve yaşadığımız olumsuz olayları iyileştirebildiğini bunu da en çok uykuda yaptığını doğrulayan Amrağ, psikiyatride, "uyuyunca geçer" şeklindeki kaçış mekanizmasının bazen işlevsel olmayan baş etme stratejisi olarak tanımlanabildiğinin de altınız çizdi:

Asıl çözüm yüzleşmek

‘Gün içinde bizi çok sinirlendiren bir olay oldu, biriyle tartıştık veya neredeyse kaza yapıyorduk, son anda kurtulduk, ya da kötü bir haber aldık. Bütün günümüz bu olayı düşünmekle geçiyor. Arkadaşlarımızla, eşimizle, dostumuzla paylaşsak bile öfkemiz, üzüntümüz dinmiyor.” Diyen Amrag, bu üzüntünün ve stresin uykuyla geçebilmesinin mümkün olmadığını, uzun vadede sorunları çözmeyeceğini söyleyerek sorunların uyanıldığında da mevcut olabileceğini vurguladı.

Kişilerin duygusal rahatsızlık hissettiğinde veya stres altında olduğunda, bu tür kaçış stratejilerini kullanmak yerine, duygusal zorluklarla yüzleşmeyi ve başa çıkmak için daha sağlıklı yöntemler geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Amrağ, duygusal zorluklarla başa çıkmak için kullanılabilecek etkili stratejileri de sıraladı.

Egzersizlere de başvurun

Duygularınızı fark etmek ve kabul etmek için farkındalık egzersizleri yapılmasını öneren Amrağ, duygusal zorluklarla başa çıkmanın ve stresle daha iyi baş etmenin en iyi yolunun bu egzersizler olduğunu söyledi.

Duyguların ifade etmek ve paylaşmanın da duygusal yükü hafifletmede yardımcı olduğunu vurgulayan Amrag, ‘Başkalarından destek almak hafifletir.’ Dedi.

Metidasyon stresi azaltır

Stresle başa çıkmak için etkili teknikleri öğrenip, uygulamanın da fayda sağladığını ifade eden Amrag, “Derin nefes almak, meditasyon yapmak, yoga yapmak veya düzenli egzersiz yapmak stresi azaltır. Karşılaştığınız sorunları çözmek için etkili problem çözme becerileri geliştirin. Sorunları ele almak ve çözümler bulmak, duygusal zorluklarla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur.” Dedi.

Kişilere, duygularını tanıma, ifade etme ve kabul etme becerilerini öğretmenin de önemli olduğuna dikkat çeken Amrag, duygusal zorluklarla daha sağlıklı başa çıkmak için stresle başa çıkma becerilerini öğretmenin de önemine vurgu yaptı.

2024-04-20T04:16:48Z dg43tfdfdgfd