YENI BAşLAYANLAR İçIN 8 BöğüRTLEN BITKI BAKıMı İPUCU

Böğürtlen, tam güneş gerektiren bir yaz elyafıdır. Bu nedenle ister toprağa ister saksıya ekin, gün boyunca bol güneş ışığı alan bir yer seçin.

Bu bitkiler hafif asitli toprakta (6,0 ila 7,0) iyi iş çıkarır. Toprak organik madde bakımından zengin olmalı ve iyi drenajlı olmalıdır. Genel olarak böğürtlen bitkileri titiz değildir ve alkali veya aşırı ıslak olmadığı sürece hemen hemen her tür toprakta büyüyebilir. Bahçenizin toprağı yüksek oranda kil içeriyorsa, onu turba yosunu, saman, yaprak döküntüsü veya iyi olgunlaşmış talaş gibi organik maddelerle değiştirerek böğürtlen çalılarının ekimine hazır hale getirebilirsiniz.

Tüm böğürtlen çeşitleri kafes gerektirmez. Böğürtlenler dik ve takip eden çeşitler halinde gelir. İster dikenli ister dikensiz olsun, dik çeşitler çalıya benzer ve desteğe ihtiyaç duymazlar. Sondaki çeşit, 180 ila 240 cm den yüksek olmayan bir kafes üzerinde büyümek üzere eğitilebilir.

İlk yıl boyunca, yabani ot büyümesini azaltmak ve ürün verimini artırmak için bitki tabanının etrafında malçlama yapılması önerilir. Bundan sonra toprak çok kumlu olmadığı sürece malçlamanıza gerek yoktur.

Dikimden sonra ilk 3 hafta boyunca böğürtlen bitkilerini günde bir kez sulayın, ardından toprağın üst kısmını nemli tutmak için daha sık sulayın. Büyüme mevsimi boyunca bitkiye haftada yaklaşık 15 ila 30 cm su verin. Hasat mevsiminde suyu haftada yaklaşık 120 cm e çıkarın.

Not: Böğürtlen bitkilerinin sığ bir kök sistemi vardır, bu nedenle sağlıklı bir bitkiye sahip olmak için toprağın üst tabakasını nemli tutmak önemlidir.

Böğürtlen bitkileri, yanal dallanmayı teşvik ettiği ve bastonları daha güçlü hale getirdiği için her yıl budamaya ihtiyaç duyar. Dik böğürtlen çeşitleri için, meyve veren kamışları ilk yıl budamadan bırakın. 2 yaşındaki bastonlar, ikinci yıldan itibaren 1.2 cm ila 1.5 cm geriye doğru budanabilir. Yan dallar 30 ila 145 cm kadar kesilebilir. İdeal olarak, yaralardan kaynaklanan kamış yanıklığı olasılığını azaltmak için büyüme mevsiminin başlarında budama yapmalısınız. Budama yaparken zayıf veya hasarlı bastonları çıkarabilirsiniz. Ayrıca, yaklaşık 6 inç aralıklarla ince sürtünme bastonları. Hastalık veya zararlıların yayılmasını önlemek için budanmış ve çıkarılmış kamışları derhal atın.

İlk yıl boyunca bitkiye 10-10-10 oranında gübre verin (bunu yerel bahçe mağazanızda bulabilirsiniz). İlk yıldan sonra miktarını biraz artırarak nitrojen veya 10-10-10 gübre ile besleyebilirsiniz. Kök yanmasını önlemek için gübreyi bitki tabanından birkaç metre uzağa uygulayın.

Bir böğürtlen bitkisinin tam bir meyve mahsulü üretmesi yaklaşık üç yıl sürecektir. Olgunlaştıklarında meyveler parlak siyaha dönecektir, ancak tatlı olmalarını istiyorsanız henüz toplamayın. Parlaklığını kaybedip yumuşayıp maksimum tatlılığa ulaşana kadar birkaç gün daha bekleyin. Olgunlaştıktan sonra bitkiden kolayca ayrılırlar. Meyveleri hasat etmek için günün en iyi zamanı havanın serin ve kuru olduğu sabahlardır, çünkü bu onların raf ömrünü uzatacaktır. Topladıktan sonra, morarmayı önlemek için meyveleri sığ kaplara koyun ve güneşten uzak, serin bir yerde saklayın; çünkü meyveler çok fazla güneş ışığına maruz kalırsa kırmızılaşabilir ve acılaşabilir. Meyveleri çok fazla ellemekten kaçınırsanız ve buzdolabında saklarsanız meyveler 4-5 gün dayanır. Ayrıca ihtiyacınız olana kadar meyveleri yıkamayın.

Not: Böğürtlenler giysilerde leke bırakabilir, bu nedenle onları toplarken koyu renkli veya eski kıyafetler giyin.

Bonus ipucu: Kesimlerden böğürtlen nasıl yetiştirilir?

Böğürtlen tohumlarının filizlenip sağlıklı fidelere dönüşmesi yaklaşık altı ay sürer. Bu nedenle, onları kesimlerden dikmek daha iyi bir seçenektir. Genellikle fidanlıklarda fideleri dikmek için en iyi zaman olan erken ilkbaharda bulacaksınız. Böğürtlen bitkilerini köklerden veya yapraklı gövdelerden çoğaltabilirsiniz. İkincisi daha basittir, çünkü yapraklı sapların uçlarından yalnızca10 -15 cm uzunluklarda kesmeniz ve bunları nemli topraklı bir bitki saksısına yapıştırmanız gerekir.

2024-01-19T06:43:42Z dg43tfdfdgfd